Iklan Promo AidilFitri Oleh TV3 Menyesatkan

Assalamualaikum w.b.t

Firman Allah Taa'la bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan (sesuatu dengan Dia), dan Dia mengampuni dosa yang selain dari syirik itu bagi siapa yang dikehendakinya" (Surah An-Nisa':116)

Firman Allah Taa'la bermaksud : "Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya syurga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang zalim itu seorang penolong pun" (Surah Al-Maidah:72)

Salam Ramadhan buat semuanya, baru-baru ini kita semua disajikan dengan iklan terbaru sempena hari raya aidilfitri. Namun di sana, mungkin ramai sudah mengetahui makna yang tersirat disebalik iklan tersebut dan mungkin juga masih ramai lagi yang tidak tahu serta masih tertanya-tanya iklan promo aidilfitri ini. Alhamdulillah, TV3 sudah menarik balik tayangan iklan tersebut kerana ianya melibatkan soal akidah dan sentiviti umat islam itu sendiri . Mari kita kongsi bersama-sama.


video
Mengikut apa yang saya perolehi dari satu laman web adalah seperti berikut :


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu.
b) Buku – Bible.
c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan.
d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur.
e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis.
f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM.
g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran.


Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity).
b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan.
c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus.
d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism.

Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan


Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian.
c) Pelawaan Menaiki. Beca - Pelawaan Masuk Kristian.

Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian.


Scene 4- Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light).
b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.


Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.
a) Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan.

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.
a) Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.
a) Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.
a) Pulau - Singapore lah.


Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.
a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin.
b) Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah.

Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.
a) Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid).
b) Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab.

Scene 12 - Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).

Kesimpulan :

1) Kembali kepada Allah, Rasul, Kitab & Sunnah. Insyaallah kita semua akan selamat dunia akhirat.
2) Akidah Islam adalah soal utama. Jangan kerana inginkan meriahkan hari raya sehingga sanggupkan mengetepikan soal akidah Islam.
3) Buat semua media-media diluar sana, pastikan iklan yang ingin dikeluarkan untuk tontonan semua masyarakat khususnya umat Islam perlu ditapis dan dikaji dengan teliti agar tidak menimbulkan sentiviti kemarahan umat Islam.

Sumber : (link 1)(link 2)

0 Response to "Iklan Promo AidilFitri Oleh TV3 Menyesatkan"

Catat Ulasan