NIKMAT KESIHATAN

Dua nikmat agung yang diabaikan kebanyakkan orang ialah kesihatan dan masa lapang.
(hadis riwayat Imam Bukhari, Tirmidzi, Ibn Majah)

Ingin berkongsi den
gan sidang pembaca sekalian, cerita ini adalah benar. Semoga cerita ini kita semua dapat mengambil pengajaran, dan ianya mungkin boleh merubah hidup kita, cara kita berfikir serta maksud hidup kita.

BAHRAIN - Kisah seorang lelaki bernama Ibrahim Nasser. Dia telah lumpuh sepenuhnya sejak lahir serta hanya boleh menggerakkan kepala dan jari. Pernafasannya terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan.


Gambar 1
Ibrahim telah menanam keinginan untuk bertemu dengan Sheik Nabeel Al-Wadi seorang ulama’ dari Kuwait. Ayah Ibrahim telah memohon kepada Syeikh Nabeel Al-Wadi agar dapat menunaikan hajat anaknya Ibrahim untuk berjumpa dengannya.

Gambar 2
Ini gambar Syeikh Nabeel di Lapangan Terbang dalam perjalanan untuk berjumpa dengan Ibrahim.


Gambar 3
Saat-saat bila Syeikh Nabeel masuk ke dalam bilik Ibrahim.


Gambar 4
Syeikh Nabeel mencium dahi Ibrahim
dan ini adalah wajah kegembiraan Ibrahim bila dapat berjumpa dengan Syeikh Nabeel. Perhatikan alat pernafasan dileher Ibrahim…dia tidak dapat bernafas secara normal. Ibrahim tersangat gembira dapat berjumpa dengan Sheikh Nabeel bila beliau membuka pintu biliknya. Kegembiraannya dapat digambarkan pada raut wajahnya sehingga sukar baginya untuk berkata-kata pada mulanya.


Gambar 5
Ibrahim bersama-sama ayah, bapa saudaranya dan Syeikh Nabeel


Gambar 6
Syeikh Nabeel dan Ibrahim berkongsi cerita tentang dakwah melalui internet dan segala macam usaha yang diperlukan olehnya. Mereka juga berkongsi cerita tentang perkara lain.
Semasa perbualan mereka , Syeikh Nabeel telah bertanyakan satu soalan yang telah menyebabkan Ibrahim tidak dapat menahan tangisan lantas menghamburkan air mata


Gambar 7
Ibrahim tidak dapat menahan air mata yang mengalir apabila mengenangkan pengalaman yang menyedihkan

Gambar 8
Syeikh Nabeel mengusapkan air mata Ibrahim


Gambar 9

Tahukah anda apakah soalan yang telah menyebabkan Ibrahim tidak dapat menahan kesedihan sehingga menangis sepuas-puasnya ?


Syeikh Nabeel telah bertanya kepada beliau, sekiranya Allah memberikan dia nikmat kesihatan sehingga dia boleh berjalan, apakah yang akan dilakukan olehnya ? Mendengar Soalan ini, Ibrahim telah menangis sepuas-puasnya sehingga ayahnya, bapa saudaranya dan kesemua orang di dalam bilik itu termasuk juga jurugambar telah menangis . Dia telah menjawab, demi Allah jika saya boleh berjalan maka saya akan menunaikan sholat saya di masjid dengan penuh gembira dan akan menggunakan segala nikmat kesihatan untuk mendapat redha Allah.


Wahai saudara-saudara sekalian Allah telah memberikan kita semua nikmat kesihatan dan kita semua boleh berjalan dengan tidak ada masalah. Adakah kita menunaikan sholat kita di masjid ataupun kita hanya membuang masa berjam-jam di depan TV dan komputer ? sama-samalah kita renungkan..muhasabah diri..wallahua'lam..